Óvoda

Óvoda

Információk az otthonról

Napköziotthonos Óvoda Bágyogszovát

Szinte hihetetlen, de településünkön már 1934-ben működött nyári óvoda a bágyogi iskolában, Horváth Erzsébet óvónő vezetésével. Az állandó óvoda 1956-ban nyílt meg a szováti részen egy 1774-ben készült épületben.

Ez a ház valamikor Horváth László hadbíró ezredesé volt, és 1948-ban került községi tulajdonba. Az óvodában óvónő Csóka Irén, dajka Kiss Józsefné, szakácsnő Sörös Ferencné volt. 1978-ban a gyerekekkel kettő csoportban három óvónő foglalkozott kettő dajka segítségével.

A mosdóban csak hidegvíz volt, mindössze két darab mosdókagyló, és két darab WC állt az óvodások rendelkezésére. A konyhában fatüzeléses tűzhelyen főtt az ebéd. Bizony, sokszor előfordult, hogy csak késve készült el, mert vizes volt a fa, és nem égett a tűz. Az 1970-es években viszonylag sok gyerek született a faluban.

Az óvoda csak 52 gyereket tudott elhelyezni, így azok, akik nem nyertek felvételt a bágyogszováti óvodába, a szomszéd községbe, Bodonhelyre jártak át a Volán menetrend szerint induló autóbuszával. (A bodonhelyi óvoda tagóvodája volt Bágyogszovátnak.) 1979-ben az akkori tanácsi vezetés elhatározta, hogy korszerűsítik, bővítik az óvodát, új konyhát, mosdókat, és még egy csoportszobát építenek.

Az építkezés idejére az általános iskolában kaptunk elhelyezést, az étkezést a helyi tsz-vendéglő biztosította. Decemberben már a 3 csoportos óvodába költözhettünk vissza, és már minden gyermek a bágyogszováti óvodába járhatott. Az óvodásokkal egy óvodavezető, öt óvónő, és három dajka foglalkozott. A konyhában a fatüzeléses tűzhelyet felváltotta a gázzsámoly, és az elektromos sütő. A csoportszobákat évekig olajkályhákkal fűtöttük.

A nagy hidegben megdermedt fűtőolaj sok bosszúságot okozott. 1985-ben központi fűtést szereltek az óvodánkba, és végre eljött az az időszak, hogy a gyerekeket reggel meleg csoportszobában fogadhattuk. (1999. földgáz.) A gyereklétszám a ’80-as években volt a csúcson, minden évben több mint 80 óvodásunk volt. Az óvoda utolsó átépítése 1986-ban történt meg.

Ekkor lebontásra került az épület eleje is, ami még ez idáig megmaradt az 1774-ben készült házból. 1987. december 23-án Kemény László tanácselnök ünnepélyes keretek között átadta az óvodát. A régi csoportszobák helyén újak épültek, vezetői irodával, nevelői szobával, aulával, és beépített tetőtérrel bővült intézményünk. Óvodánk jellegzetessége a tágas, esztétikus tetőtér, amely kiválóan alkalmas a gyerekek délutáni pihentetésére, valamint az egész óvodát érintő rendezvények, ünnepélyek lebonyolítására.

A demográfiai apály sajnos Bágyogszovátot is elérte. 1990-től kezdődően minden évben néhány fővel csökkent az óvodások létszáma. Ennek következménye az lett, hogy a képviselőtestület döntése értelmében létszámleépítést kellett végrehajtani. 1997. szeptember 1-től ismét 2 csoportos az óvodánk, 3 óvónő, és 2 dajka dolgozik az intézményben. Ebben az évben 39 beíratott óvodásunk van, akik kényelmesen elférnek a mi nagy épületünkben. Az óvodát lehetőségeinkhez képest folyamatosan fejlesztjük, szépítgetjük. Különösen nagy gondot fordítunk a gyerekek mozgásigényének kielégítésére, mozgáskultúrájuk fejlesztésére.

Tornaszobánkat a legkülönbözőbb képességfejlesztő eszközökkel szereltük fel. Hatalmas, füves, minden igényt kielégítő játszóudvarral rendelkezünk. Fákat, bokrokat, örökzöldeket ültettünk, hogy a nyári meleg elviselhetőbb legyen, hogy friss levegőn, szép környezetben tölthessék napjaikat óvodásaink.

A Győr-Moson-Sopron megye Közoktatási Közalapítványa által kiírt pályázatokon az elmúlt években 1.903.000 Ft-ot nyertünk, és az önrésszel növelt összeg látványos eredményt hozott az eszközbeszerzés terén. Az óvoda konyháján fenntartói döntés értelmében 2008. március 25-én megszűnt a főzés, jelenleg melegítő konyhaként üzemel. A győri Ördögkonyha Kft. által elkészített ebédet tálalják fel a Kft. dolgozói az óvodásoknak és az iskolásoknak egyaránt.

További képek