Bágyogszovát Község Tűzoltó Egyesület

Bágyogszovát Község Tűzoltó Egyesület
Bágyogszováton az önkéntes tűzoltók gondolata az 1800-as évekre tehető, ugyanis a ma is működő egyesület 1889.június 6-án alakult.

Bágyogszovát Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete


Egyesületünk megalakulása

Bágyogszováton az önkéntes tűzoltók gondolata az 1800-as évekre tehető, ugyanis a ma is működő egyesület 1889.június 6-án alakult.

1983. december 6-án megválasztották Kiss Gábort, mint az egyesület parancsnokát. Az idő haladtával rajokat szervezett, és versenyeken indult velük. Parancsnoksága alatt szép eredményeket ért el, ezalatt értendő például a szertár épület tető cseréje is.

Parancsnokváltás

2015. január 23-án új parancsnokot választottunk Kálmán Zoltán személyében. Ebben az évben kezdődtek szertárunk felújítási munkálatai is. Néhány ezek közül:

- Nyílászárók cseréje az egész épületen

- Belső szigetelés a közösségi térben

- Konyha, illetve mosdó kialakítása

- Vízhálózat kiépítése

- Az épület külső színezése

Ugyanebben az évben pályázaton nyertünk egy Volkswagen Transporter típusú buszt, amely azóta is sokban hozzájárul egyesületünk életéhez. Nélküle nehéz lenne kivitelezni a gyakorlatokat, versenyeket és közösségépítő programjainkat.

Versenyek

Férfi tagjainknak köszönhetően – akár önerőből is – olyan szivattyúkkal és egyéb felszereléssel rendelkezünk, amivel eredményesen szerepelünk azóta is a körzeti, illetve megyei versenyeken.

Jelenleg 6 rajunk versenyezik rendszeresen. A legapróbbak a junior lány –és fiú csapatunk, őket követik a gyermek lány –és fiú, majd a felnőtt női –és férfi rajok. Összességében az egyesületben a tagok létszáma 50 főre tehető.

Elnökség, pályázatok

Korábbi elnökünk 2015-től erősítette egyesületünket. Sokat tett közösségünkért, aki személy szerint Takács Tamás, Bágyogszovát község képviselője. Az önkormányzattal összefogva pályázatokat nyert számunkra, így jutottunk például új asztalokhoz, szekrényekhez, bevetési ruhákhoz, de megemlítendő még a működési költségekkel kapcsolatos támogatások is.

2021-től Farkas Bálintot szavaztuk meg új elnöknek, aki szintén mindent megtesz egyesületünk színvonalának javulásáért. Elnöksége alatt ezidáig megalakult például Facebook oldalunk, ami az alábbi linken elérhető: https://www.facebook.com/profile.php?id=100079916421628 . Az ő érdeme továbbá, hogy bevállalta egyesületünk a 2022-es Magyar Falu Program által kiírt pályázatot, mellyel közel 3,5 millió Forintot nyertünk. A támogatásnak köszönhetően megvalósult a gáz bevezetése és radiátorok telepítése a szertár épületébe, új szekcionált garázskapu került beépítésre, valamint a garázs rész belső szigetelése is ebből lett kivitelezve.

Parancsnokunk kezdeményezésére önerőből beruháztunk egy lemez garázsra is, melynek beton alapját szintén ebből a pályázatból tudtuk megvalósítani.

Kisebb pályázatokkal tudunk például üzemanyagot vásárolni, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, illetve a casco díját fizetni.

Közösségi élet

Nagy sikerrel zárult első tűzoltó bálunk, még a covid előtti időszakban, ami sajnos pár évre tönkretett mindent. 2023-ban azonban újra megszerveztük az eseményt, ahol mindenki kivette a részét a feladatok kivitelezésében. Az összes jegyet sikerült eladnunk a rendezvényen, melyet úgy tervezünk, hogy a további években is megrendezünk.

A Covid ideje alatt szorgalmaztuk a közösségi munkákban való részvételt is, ugyanis segítettünk fertőtleníteni a játszótereket, buszmegállókat, közterületeket.

Az önkormányzat megkeresésére a 2022-es év nyarán átmosattuk a sportpályánál lévő átereszeket. Remek lehetőség volt egy kis csapatépítésre. Szintén ebben az évben csapatunk gokartozni is volt, hogy minél több élményünk legyen együtt.

Idén a Csornai Premontrei Apátság is segítségünket kérte a parkjukban lévő tó kiszivattyúzására, tisztítás céljából. Az akció során megmentettünk egy aranyhal párt is, az új otthonuk pedig Bágyogszovát lett.

Minden évben a falunapi-búcsúi fesztiválon egyesületünk részt vesz a főzőversenyen, ami eredményesen, és ami a legfontosabb, hogy jó hangulatban telik.

Ide sorolható még a szintén minden évben megrendezett vizes gyakorlat is. Ilyenkor csapatunk pár tagja részt vesz a több falu egyesületeiből álló rendezvényen. A gyakorlat célja felszereléseink ellenőrzése, illetve a csapatmunka gyakorlása.